Sijil Penyelenggaraan Bangunan

Sinopsis Program


Program ini direkabentuk bertujuan untuk melengkapkan pelajar kepada kemahiran penyelenggaraan bangunan bagi memenuhi keperluan industri pembinaan seperti perkhidmatan dan penyelenggaraan bangunan. Program ini menawarkan modul pengetahuan Asas Penyelenggaraan Bangunan, Pendawaian Elektrik dan Penyaman Udara, Kimpalan Logam dan Perpaipan dan Kemasan Bangunan. Di samping itu juga, pelajar akan didedahkan kepada aspek dan kaedah penyelenggaraan bangunan dari segi pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali mengikut keperluan kerja sebenar.

Prospek Kerjaya


Program ini menyediakan pengetahuan dan kemahiran asas di dalam bidang penyelenggaraan bangunan untuk menepati keperluan kerjaya dalam industri tersebut. Bidang kerjaya yang boleh diceburi adalah sebagai:

Juruteknik Selenggara Bangunan
Kontraktor Penyelenggaraan

Syarat Kemasukan


Lepasan SPM
  1. Warganegara Malaysia
  2. Memiliki SPM atau setaraf
  3. Lulus Bahasa Melayu
  4. Lulus Sejarah (bagi SPM tahun 2013 ke atas)

kembali ke atas

Permohonan kemasukan untuk sesi Disember 2019 telah ditutup.

Tempoh Pengajian

4 semester

© 2019 Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar. Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.