Diploma Pengurusan Hotel

Sinopsis Program


Diploma in Hotel Management is designed to cover the current wide discipline of hotel industry. This programme offers hands-on practical skills and prepares graduates to excel in terms of services, accommodation, hotels and restaurant business. 

This special programme is designed to resemble an apprenticeship training programme where students will be attached to a designated hotel for a period of ten (10) months throughout the duration of the programme. This includes front office practice, hotel and lodging management, housekeeping, commercial foodservice and kitchen operation and restaurant operation. Other fundamental competencies such as tourism and hospitality fundamentals, professional development, communication skills, health and safety, and entrepreneurial development are also included in this programme.


Prospek Kerjaya


This programme provides the knowledge and skills in hotel management with a broad understanding of hotel industry. The knowledge and skills that the students acquire from the programme will enable them to acquire middle management post such as:
  • Commis
  • Catering Assistant
  • Cook
  • Patissier
  • Chef de Partie
  • Bus Person
  • Food and Beverage Attendant
  • Bar Attendant
  • Host / Hostess
  • Public Area Cleaner
  • Laundry Attendant
  • Housekeeping Attendant
  • Clerical Assistant
  • Bell Desk Attendant
  • Porter
  • Telephonist
  • Reservationist
  • Receptionist
  • Night Auditor
  • Cashier
  • Concierge

Syarat Kemasukan


Lepasan SPM(Politeknik Premier)
  1. Warganegara Malaysia
  2. Memiliki SPM atau setaraf
  3. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
  4. Mendapat LIMA (5) kepujian dalam mata pelajaran berikut:
    1. Bahasa Melayu
    2. Bahasa Inggeris
    3. Mathematics
    4. DUA(2) matapelajaran lain yang belum diambilkira kepujiannya
  5. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau masalah pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali

kembali ke atas
Lepasan SPM(Politeknik Konvensional/METrO)
  1. Warganegara Malaysia
  2. Memiliki SPM atau setaraf
  3. Lulus Bahasa Melayu
  4. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
  5. Lulus Bahasa Inggeris
  6. Lulus Mathematics
  7. Mendapat LIMA (5) kepujian dalam mana-mana matapelajaran
  8. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali

kembali ke atas
Lulusan selain SPM
  1. Warganegara Malaysia
  2. Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
  3. Lulus Bahasa Melayu
  4. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
  5. Mendapat sekurang-kurangnya SATU(1) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran
  6. Lulus pengajian peringkat Sijil seperti berikut:

    1Sijil Kolej Komuniti Tahap 3, KKM
     Certificate in Culinary Arts Joint Certificate with Taylor's University
     Certificate in Food & Beverage Service Joint Certificate with Taylor's University
     Certificate in Room Division Joint Certificate with Taylor's University
     Sijil Bakeri dan Konfeksionari
     Sijil Hotel dan Katering
     Sijil Kulinari
     Sijil Operasi Perhotelan
     Sijil Pastri
    2Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3
     Operasi Khidmat Tetamu (HT-110-3: 2011)

* Sekiranya sijil yang dimiliki tiada dalam senarai diatas, sila hubungi Unit Ambilan Pelajar, Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar


kembali ke atas
Lulusan APEL
  1. Warganegara Malaysia
  2. Mendapat sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4)
  3. Mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan

kembali ke atas

Permohonan kemasukan untuk sesi Disember 2019 sedang dibuka.

Klik untuk memohon

Tempoh Pengajian

6 semester

© 2019 Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar. Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.