Diploma Dandanan Rambut

Sinopsis Program


Program Dandanan Rambut adalah salah satu program yang membolehkan pelajar mendapat pengetahuan dan kemahiran bukan sahaja secara teori bahkan juga secara amali dalam bidang Dandanan Rambut. Dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi itu nanti dapat membantu dan mampu menyediakan pelajar ke alam pekerjaan mahupun melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. 

Antara lain, program ini dapat melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran berkaitan dengan: 

1. Teknik dan kaedah melaksanakan Hair Care And Styling, Advance Haircutting, Advance Hair Perming And Straightening, Advance Hair Treatment And Coloring, Advance Styling And Hair Show dan Business Management. Mendedahkan pelajar kepada aspek-aspek keusahawan supaya dapat mewujudkan peluang perniagaan dalam bidang yang berkaitan. 

2. Memberi pendedahan kepada pelajar mengenai cara komunikasi yang berkesan.

3. Memastikan pelajar mahir dengan kaedah dan teknik menggunakan mesin yang betul dan berkesan mengikut prosedur-prosedur yang telah ditetapkan.

4. Membantu dalam memantapkan lagi kemahiran pelajar dalam bidang Hair Care And Styling, Advance Haircutting, Advance Hair Perming And Straightening, Advance Hair Treatment And Coloring, Advance Styling And Hair Show dan Business Management.

5. Memberi pendedahan kepada pelajar tentang cara pengurusan salun atau perniagaan dan projek.

Prospek Kerjaya


Program ini menyediakan pengetahuan dan kemahiran di dalam bidang Dandanan Rambut yang mana ia boleh diimplimentasikan bagi kerjaya di dalam bidang Dandanan Rambut. Pengetahuan dan kemahiran di dalam bidang ini, membolehkan pelajar memulakan kerjaya di dalam bidang berikut:

Perunding Imej
Pendandan Rambut
Pensyarah Dandanan Rambut
Pengurus
Freelancer
Usahawan

Syarat Kemasukan


Lepasan SPM
 1. Warganegara Malaysia
 2. Memiliki SPM atau setaraf
 3. Lulus Bahasa Melayu
 4. Lulus Sejarah (bagi SPM tahun 2013 ke atas)
 5. Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran.

kembali ke atas
Lulusan Selain SPM
 1. Warganegara Malaysia
 2. Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
 3. Lulus pengajian peringkat Sijil seperti berikut:

  1Sijil Kolej Komuniti Tahap 3, KKM
   Sijil Dandanan Rambut
   Sijil Kecantikan dan Dandanan Rambut

* Sekiranya sijil yang dimiliki tiada dalam senarai diatas, sila hubungi Unit Ambilan Pelajar, Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar


kembali ke atas

Permohonan kemasukan untuk sesi Disember 2019 telah ditutup.

Tempoh Pengajian

6 semester

© 2019 Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar. Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.